sâmbătă, 16 martie 2013

Mucenici (moldovenesti)


Pentru că au fost mucenicii mi-am încercat şi eu talentele de bucătar pentru o porţie de mucenici moldoveneşti.

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 3 ouă,
  • 4 linguri de zahăr
  • 1-2 linguriţă de sare
  • 25 g drojdie (un cub mic)
  • 125 ml lapte
  • 50 unt
  • 100 g nucă pisată
  • miere pentru uns
Cantităţile sunt suficiente pentru 8 mucenici.

Intr-un castron se amestecă făina cu sarea şi zahărul.

Separat se topeşte untul. Se încălzeşte foarte puţin laptele (uşor călduţ dar nu fierbinte).
Se amestecă untul topit, laptele călduţ cu drojdia sfărmată şi cu cele trei ouă. Amestecul astfel obţinut se toarnă peste făină. Cu mâna se amestecă şi se frământă până când se obţine un aluat relativ elastic şi nelipicios.
Aluatul se lasă la crescut o oră, acoperit.

Se ia aluatul şi se împarte în 16 bucăţi. Prin rulare pe suprafaţa de lucru cu mîna se obţin 16 "fire" lungi de aluat. Acestea se împletesc câte două şi apoi se unesc la capete ca să se obţină un fel de covrig. Din covrig, prin răsucirea unei jumătăţi se obţine forma de 8 tradiţională.

Se mai lasă cam 15 minute pentru ca aluatul să se odihnească.

Se încălzeşte în prealabil cuptorul la 180 grade.

Se dau la copt pentr 25-30 de minute. Dacă se rumenesc prea tare se dă focul ceva mai mic.

Se scot, se lasă să se răcească până când devin "manipulabili" si se ung cu miere (eventual ca să fie mai lichidă adăugaţi puţină apă caldă). Apoi se tăvălesc prin nucă.

Cei din poză nu au supravieţuit prea mult!

3 comentarii:

Anonim spunea...

pacat de cei din ultima poza :( ....

andreea toma spunea...

Anul acesta nu am mai facut, eu fiind la regim, abia am mancat cate putin. Mii-a trimis bunica vreo cativa si asa am avut totusi si mucenici din plaiurile natale. Poate la anul fac si eu. Felicitari pentru intentie si rezultate.:)

Felix Tudoriu spunea...

Multumesc! In mod sigur nu pot concura cu cei de la bunica!