vineri, 13 iulie 2012

Bere de ghimbir

Pentru ca e vara si toata lumea vrea ceva racoritor, la cererea unor prieteni, o reteta de sezon: bere de ghimbir. In ciuda numelui nu e o bautura alcoolica, ci o racoritoate destul de populara prin tarile anglo-saxone.

Ingrediente (cantitati pentru o sticla de plastic de 2 litri):


  • o cana de zahar
  • sucul unei lamai
  • jumatate de lingurita rasa de drojdie uscata,
  • radacina de ghimbir  rasa marunt cat sa umpli o lingura
  • apa aproape cat sa umple sticla

Reteta e simpla. Puneti toate ingredientele in sticla de plastic. Neaparata o "sticla" de plastic deoarece va urma o fermentatie, si sticla risca sa plesneasca.

Adaugati apa rece cat aproape sa umple sticla lasand totusi un mic spatiu, din acelasi motiv, sa existe un mic spatiu de expansiune a gazelor rezultate din fermentatie, sa nu produceti vreun accident si sa fie nevoie sa redecorati casa.

Se agita bine ca sa se amestece ingredientele.

Se lasa la fermentat intre 24 si 48 de ore in functie de caldura exterioara. Puteti proba ca fermentatia s-a produs corespunzator punand mana pe sticla: daca lucrurile sunt OK sticla a devenit tare si imposibil de deformat prin apasare cu degetul (s-au degajat gaze care au facut sa creasca presiunea in sticla)

Cand ati hotarat ca e gata, desfaceti cu atentie dopul, si turnati intr-un alt recipient printr-o strecuratoare. Dati la rece. Este mai buna si mai sanatoasa decat orice bautura carbogazoasa de pe piata.

Un comentariu:

ici-colo spunea...

am vorbit si cu ceilalti si iti multumim cu toti (noi prietenii), maistore :)