joi, 22 septembrie 2011

Placinta cu mere

Tot cu mere.

Ingrediente (pentru o tava 20x30 cm)

Pentru aluat:

  •  375 g faina
  • 225 g unt rece
  • 100 ml apa carbogazoasa
  • 1 lingura otet
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 75 zahar tos
Pentru  umplutura:
  • 1,2 kg mere
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
Optional zahar pudra pentru ornat.

Se amesteca faina cu zaharul vanilat si zaharul tos. Untul neparat rece se taie in cuburi mici si se amesteca cu faina cu varful degetelor. Se obtine o compozitie care seamana cu miezul de paine. Nu se framant excesiv. Se adauga otetul si apa carbogazoasa si se framanta cu mana un aluat.
Aluatul se imparte in doua. Cu sucitorul se intind doua foi pe un blat dat cu faina. Foile trebuie sa corespunda marimii tavii. Se aseaza in tava foaia de copt si o prima foaie de aluat. Daca nu corespunde exact  dimensiunii tavii (ceea ce e destul de probabil ca se va intampla) mai ajustati prin presiune cu mina.
Mai puneti o foaie de hartie de copt si procedat la fel si cu a doua foaie. Acoperiti totul cu hartie de copt sau folie de plastic. Dati la frigider pentru 2-3 ore.

In acest timp pregatiti umplutura. La mere se indeparteaza cotorul si se rad. Merele rase se amesteca cu  restul de zahar si scortisoara intr-o cratita si se dau la foc mic vreo 15 minute amestecand din cand in cand.
Dupa ce se iau de pe foc se scurg bine. Iese cam o cana de suc, de altfel foarte gustos.

Dupa ce aluatul a petrecut timpul prescris la frigider, se indeparteaza foaia de aluat de deasupra si peste foaia de la fundul tavii se pune umplutura de mere rase.
 
Apoi se acopera su cea de a doua foaie de aluat. Foile dupa ce au stat la frigider trebuie sa fie destul de rigide.
Dupa care se da la cuptor la 180 grade pentru 40 minute.
 
Dupa ce se raceste se poate orna cu zahar pudra.


Niciun comentariu: