joi, 21 iulie 2011

Tort Foret noir

Cand mi-am propus sa produc o astfel de prajitura m-am simtit mai ceva ca un adolescent la examenul de bac, si spre surpriza mea chiar a iesit un tort care a avut succes colosal la cei care s-au incumetat sa-l guste.

Ingrediente:

 Blat
  • 3 galbenusuri
  • 3 oua
  • 130 g zahar
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 100 g cicolata neagra de buna calitate
  • 500 g frisca
  • 2 picaturi de esenta de vanilie
  • o lingurita de praf de copt
  • cateva visine din compot intregi pentru ornat
Umplutura de visine
  • 3 lingurite de faina de porumb (de preferat din cea fina pentru prajituri)
  • visinele dintr-un borcan mare de compot, fara simburi, scurse
  • 100 ml din sucul din compot
Siropul de visine
  • 60 g zahar
  • 100 ml de sirop din compot
Ustensile: forma rotunda de aproximativ de 20 cm, mixer, vase pentru amestecat, un platou pentru tort,
Deasupra unei oale in care fierbe apa, intr-un vas termorezistent se bat ouale cu galbenusurile si cu zaharul pana capata o anumita consistenta amestecul si se deschide la culoare. Se ia de pe abur, si se continua sa se bata pana se raceste. 

Intr-un alt vas puneti faina, cacao, praful de copt si amestecati. Apoi adaugati amestecul de ou cu zahar, incorporand incet cu o lingura de metal.
Se toarna compozitia in forma tapetata cu hartie de copt, si se da la cuptorul incalzit la 180 grade (foc puternic dar nu maxim). Se lasa cam 20 minute. Lasari sa se raceasca pe un gratar.

Pentru umplutura de visine amestecati faina de porumb cu putin sirop din compot ca sa se obtina o pasta. restul de sitop dati-l in clocot. Luati de pe foc si incorporati pasta de porumb, si dati din nou in clocot. Turnati peste visinele fara simburi, si lasati sa se raceasca.


Pentru sirop amestecati zaharul cu siropul din compot la foc mic mic pina se dizolva. Apoi mariti focul si dati in clocot, sa se ingroase putin. Lasari sa se raceasca.
Ciocolata o dati pe o razatoare mare  pentru a obtine spirale de ciocolata.

Frisca se obtine din smantana batuta cu mixerul pina devine pufoasa . Cand este aproape de consistenta dorita, puneti 1-2 linguri de zahar si esenta de vanilie si mai bateti putin cu mixerul. Puneti frisca la rece pentru a se intari, astfel incart sa nu curga atunci cand se umple tortul.

Construirea tortului. Taiati blatul in trei straturi orizontale. Turnati peste toate sirop de visine. Partea rumenita a blatului o puneti prima  (va fi stratul de baza) cu fata rumenita in jos. Peste acesta intindeti un strat de frisca. Adaugati startul de blat de mijloc. Puneti si peste acesta un strat subtire de frisca ceva mai gros spre margini. Intindeti si umplutura de visne de la centru spre margine. Acoperiti cu ultima felie de blat. Deasupra puneti frisca. Asmenea si pe marginile prajiturii. Cu un lat de cutit uniformizati pentru a avea un aspect placut. Pe margini adaugati fulgii de ciocolata. Decorati cu visinele intregi.

Niciun comentariu: