duminică, 20 martie 2011

Tocăniţă picantă de năut

Pentru că e post şi toată lumea vrea ceva gustos, dar fără carne am propunere, o mâncărică pe bază de năut.

Ingrediente:
  •  275 g năut
  • o ceapă (tăiată mărunt)
  • 3 cătei de usturoi (tăiaţi mărunt)
  • 2 ardei graşi 
  • 1 ardei iute
  • o legătură de mărar
  • o cutie de conservă de roşii întregi, fără pieliţă, în suc propriu
  • 2 linguri de ulei (preferabil măsline)
  • sare, piper după gust
Se pune năutul la înmuiat cel puţin vreo 6ore (peste noapte sau cât sunteţi la serviciu). Apoi se fierbe năutul până se înmoaie cam 45-60 minute. Se ia de pe foc. Se scurge bine.

Se taie ardeii graşi în felii mici, iar ardeiul iute se toacă mărunt

Într-o altă cratiţă se pune uleiul cu ceapa la călit vreo 5 minute. Apoi se adăugă şi usturoiul. După încă un minut se adaugă şi feliile de ardei gras şi ardeiul iute mărunţit. Se mai lasă 5-6 minute până ardeiul gras se mai înmoaie. Toată compoziţia se răstoarnă peste năutul fiert. Se adaugă conţinutul conservei de roşii, o cană de apă (250 ml), sare şi piper după gust. Se amestecă şi se lasă la fiert încă 25 de minute, până lichidul scade. La final se adugă şi mărarul tăiat mărunt.

Cantităţile ajung pentru vreo 4 porţii.

Se pot încerca şi alte condimente.

Se poate face şi cu linte în loc de năut. Lintea are avantajul că nu trebuie lăsată la înmuiat.

Un comentariu:

ici-colo spunea...

am fabricat (nu singur...) varianta cu linte; e faina-faina; incredibil ce poate iesi din trei lulele, trei surcele; plus ardeiul iute, care intra-adevar e important, si se poate plusa putin cu el.