marți, 8 martie 2011

Ceapă umplută

Ingrediente:

6 cepe (de preferinţă ceapă albă),
2 căţei de usturoi decojiţi, tocaţi mărunt,
8 linguri de smântână,
150 g de caşcaval ras,
6 felii de bacon (mai multe dacă nu sunt suficient de mari să cuprindă ceapa),
rozmarin proaspăt (merge şi la pachet),
o lingură de ulei (preferabil de măsline)
sare şi piper după gust.

Se fierb cepele în apă cam 15 minute.
Se scot din vasul în care au fiert şi se lasă la răcit. Se taie un capac de vreo 2 cm în partea superioară. Dacă nu stau cum trebuie aşezate pe o suprafaţă plană puteţi tăia şi din partea inferioară ca să le ajustaţi stabilitatea.
Cu o lingură scoateţi foile interioare lăsând exteriorul intact.
Capacele tăiate şi ceapa scoasă din interior le tocaţi mărunt.
Într-un vas puneţi uleiul, ceapa tocată, usturoiul şi ceva frunze de rozmarin. Prăjiţi vreo două minute la foc iute. Micşoraţi focul şi adăugaţi şi smântâna. Amestecaţi rapid şi luaţi de pe foc. Adăugaţi apoi şi caşcavalul ras, punând şi sare şi piper după gust. Omogenizaţi.
Se înfăşoară fiecare ceapă în felia de bacon. Dacă aveţi crenguţe de rozmarin ajutati-vă de acestea ca să prindeţi felia de bacon de ceapă. Dacă nu, folosiţi scobitori, fără a uita să presăraţi frunze de rozmarin de la pachet. Aşezaţi într-o tavă. În cepele astfel pregătite puneţi cu o lingură amestecul de ceapă tocată.
Se dă la cuptor la 200 grade C (aproape maxim pe un cuptor cu gaz). Se coace vreo 25 de minute.
Reţeta se poate încerca cu diverse brânzeturi.

2 comentarii:

Bucataras spunea...

mare iubitor de ceapa...apreciez in primul rand originalitatea alegerii. Nu stiu cum, dar combinatia asta de ceapa si smantana ma duce cu gandul spre Franta.

felix tudoriu spunea...

Traiasca ceapa!